23 Ağustos 2008 Cumartesi

Eozinofilik Gastroenterit

Eozinofilik Gastroenterit

Sık olmayan ve sebebi bilinmeyen bir hastalıktır. Periferik eozinofili ve sindirim sisteminin diffüz eozinofilik infiltrasyonu karakteristiktir. En sık midede görülür, fakat ince barsak ve kolon da tutulabilir. Crohn hastalığını taklid edebilir. Obstrüksiyonu ortadan kaldırmak için cerrahi tedavi gerekebilir.

Caldwell JH et al: Eosinophilic gastroenteritis with obstruction: Immunological studies of seven patients. Gastroenterology 1978:74:825.

Schulze K, Mitros FA: Eosinophilic gastroenteritis involving the ileocecal area. Dis Çalan Rectum 1979;22:47.

Campylobacter Enteriti

Cmaplobacter jejuni, gram negatif bir basildir ve son yıllarda dünyanın her tarafında insanlarda hastalık yapabilen bir organizma olarak tanınmıştır. C.Jejuni infeksiyonu salmonella veya şigella enfeksiyonundan daha sık görülür, klinik bulguları hafif abdominal ağrı , ateş, kusma ve diare gibi viral gastroen-teritten ayrılamayacak bulgulardan, ülseratif veya granülamatöz kolite benzeyen şiddetli kronik veya tekrarlayıcı kanlı diareye kadar değişebilir.

Dışkı örneklerinin karanlık alan veya faz-kontrast mikroskopisiyle incelenmesinde, C.Jejuninin kendine özgü karakterleri görülerek ön tanı konabilir. Dışkı ve bazende kan kültürleri pozitiftir. Kolonoskopide kolonda lezyonlar görülebilir. Radyografide ince barsak veya kolonda inflamasyon bulguları vardır.

Hastaların çoğunda C.Jejuni enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir ve semptomlar bir haf-

tada düzelirse de tedavi edilmeyen hastaların %20'sinde nüksler olur. Seçilecek ilaç oral erit-romisindir-. Tetrasiklin, doksisilin ve klinda-misin de kullanılabilir. Semptomatik hastalar hastalığı yayabilir. Diare geçtikten sonra yayma ihtimali azdır.

Anders BJ et al: Double-blind placebo controlled trial of eryth-

romycin for treatment of Campylobacter enteritis. Lancet

1982;1:131. Engleberg NC et al: Campylobacter enteritis on Hopi and Navajo

Indian reservations. West J Med 1984;141:53. Ruiz-Palacios GM et al: Cholera-like enterotoxin produced by

Campylobacler jejuni: Characterisation and clinical signifi-

cance. Lancel 1983;2:250.

Hiç yorum yok: