23 Ağustos 2008 Cumartesi

GAZ KİSTLERİ

GAZ KİSTLERİ ( Pneumatosis Cystoides Intestinalis)

Pneumatosis Cystoides İntestinalis, barsağın duvarında, bazen de mezosunda gazla dolu kistlerle karakterize nadir bir bozukluktur. Olay sadece kolonda ise "pneumatosis coli" terimi kullanılır. Kistlerin büyüklüğü mikroskopik büyüklüklerden, birkaç santimetre çapa kadar değişir.

Pneumatosis primer veya sekonder olabilir. Vakaların yaklaşık %15'i primer ve idiopatiktir; kistler submukozaldır ve genellikle sol kolonda görülürler. Vakaların %85'inin sekonder pneumatosis oluşturur. Kistler subserozal-dir ve gastrointestinal kanal veya mezosunun herhangibir yerinde görülebilir. Sekonder pneumatosis intestinalis veya pneumatosis coli' nin altında yatan hastalıklar inflamatuar barsak hastalığı, divertikülit ve skleroderma olabilir. Bir çalışmada obesite için, jejunoileal by pass yapılan hastaların %15'inden fazlasında pneumatosis saptanmıştır.

Kist oluşum mekanizması bütün hastalarda aynı olmayabilir. Bazılarında karbonhidratların anaerobik bakteriyel fermantasyonu aşırı hidrojen gazı oluşmasına sebep olur. Bu da diffüzyonla barsak duvarına girer. Pulmo-ner fonksiyonları bozuk olan hastaların, akciğerlerden fazla hidrojen gazını atma kabiliyetleri daha kısıtlı olur, onun için pneumatosis bunlarda daha sık görülür. Jejuno ileal by pass' tan sonra kist oluşumu artar, çünkü emilememiş karbonhidratlar kolona geçer ve bakteriler tarafından fermantasyona uğratılırlar. Kistler oluştuktan sonra devam eder, çünkü her yemekle yeni hidrojen üretilir, böylece daha önceki yemekten beri kan dolaşımına karışan gazın yerini, yeni oluşan gaz alır. Pneumatosisli hastalarda, açlık sırasında bile solunumda yüksek hidrojen seviyeleri bildirilmiştir.

Semptomlar spesifik değildir. Sekonder pneumatosis'de semptomlar altta yatan hastalığa bağlıdır. Primer türde karında rahatsızlık hissi, distansiyon ve barsak alışkanlığında değişiklik görülebilir. Nadiren kist perferasyonu, kanama, obstrüksiyon veya malabsorbsiyon hastanın hekime gelmesine besep olur. Gaz oluşturan bakterilerin yaptığı, hızla ilerleyici intramural infeksiyon, radyolojik olarak benzer bir görüntü verebilir. Bu hastalar genellikle toksik tablodadır ve altta yatan immünolojik bozuklukları vardır. İntestinal infarktü-sün geç safhalarında da barsak duvarında gaz görülebilir.

Hiç yorum yok: