23 Ağustos 2008 Cumartesi

TÜMÖR ÇEŞİTLERİ

BENİGN TÜMÖRLER

Polipler

Kolonda görülen adenomatöz veya villöz tipte polipler ince barsakta nadirdir; polipler genellikle soliter polip şeklindedir ve intus-sussepsiyon veya kanama ile semptom oluştururlar.

Birlikte başka anomalilerin bulunmadığı polipoid soliter hamartomlar görülebilir. Vakaların %50'sinde hamartomlar multipl'dır ve bunların %10'undâ diffüz gastrointestinal poli-pozis ve mukokutanöz pigmentasyonla karak-terize familial bir bozukluk vardır. (Peutz-Jeghers Sendromu). Bu sendromun malignite potansiyeli çok azdır. Operasyon sadece semp-

tomlar görüldüğü (mesela, kanama, obstrüksiyon) zaman endikedir ve 1 cm'den büyük bütün polipler çıkartılmalıdır.

Gardner sendromu (familial polipozis; Bölüm 32'ye bakınız) multipl ince barsak ve kolon polipleri, osteomalar ve cilt altı kistleri veya fibromlarla karakterize başka bir familial hastalıktır. Gardner sendromundaki polipler gerçek neoplazmlardır ve kolondaki poliplerde malign dejenerasyon sık görülür; periampuller duodenal kanser için de bir eğilim vardır.

Juvenil (retansiyon) polipler kanayabilir veya obstrüksiyon yapabilir. İnce barsağa göre kolonda daha sık görülürler ve genellikle adöle-sanstan önce otoamputasyonla düşerler.

Diğer Tümörler

Leiomyomlar, lipomlar, nörofibromlar ve fibromlar operasyon gerektiren semptomlara neden olabilirler. Hemanjiomlar ve diğer vas-küler lezyomlar Bölüm 32'de Akut Alt Gastrointestinal Kanama başlığı altında tartışılmıştır.

Garvin PJ et al: Benign and malignant tumors of the small intes-tine. Curr Probl Cancer (March) 1979;3:1. [Entire issue.]

Kobayashi K et al: Endoscopic removal of a jejunal lipoma. Castrointest Endosc 1984:30:199.

Perzin KH, Bridge MF: Adenomas of the small intestine: A clinicopathologic review of 51 cases and a study of their relationship to carcinoma. Cancer 1981;48:799.

Hiç yorum yok: