23 Ağustos 2008 Cumartesi

İNCE BARSAK TÜMÖRLERİ

Bölüm, İnce Barsak

Sekonder pneumatosis, intestinalisin tedavisi altta yatan primer patolojiye yöneliktir. Primer veya sekonder pneumatosis'de, birkaç gün süreyle yemek molaları dışında maske ile devamlı oksijen solutularak kistlerin kaybolması sağlanabilir. Hiperbarik oksijene cevap daha da hızlıdır. Oksijen tedavisinden sonra kistlerin nüksü, hidrojenin devamlı üretildiğini göstermektedir. Bu hastalarda oluşan gaz miktarını devamlı azaltmak lâzımdır. Gaz oluşturabilecek yiyecek miktarı diyetle ayarlanabilir ve fekal flora ampicillin ve metroni-dazole gibi antibakteriyei ajanlarla baskı altına alınabilir. Primer pneumatosis'li hastalarda ince barsak rezeksiyonu nadiren gerekir, fakat sekonder türde altta yatan hastalığın cerrahi tedavisi gerekebilir.

Holt S et al: High flow oxygen therapy for pneumatosis coli. Gut

1979;20:493. Jamart J: Pneumatosis cystoides intestinalis: A statistical study of

919 cases. Aaa Hepatogasıroenrerol 1979;26:419. Miralbes M et al: Oxygen therapy in pneumatosis coli: What is the

minimum oxygen requirement? Dis Colon Rectum 1983;

İNCE BARSAK TÜMÖRLERİ

Jejunum ve ileum tümörleri gastrointesti-nal kanal tümörlerinin %1-5'ini oluşturur. En sık terminal ileumda, daha sonra proksimal jejunumda görülürler. Hastaların %85'inin yaşı 40 yaşın üzerindedir. Başka bir yerde primer neoplazm bulunması ile ince barsak tümörleri arasında yüksek oranda bir bağlantı vardır.

İnce barsak tümörlerinin sadece %10'u semptomatiktir. Benign lezyonlar malignlerden 10 kez daha fazladır, fakat semptomatik tümörlerin en az %75'i malign'dir. Kanama ve bazen intussussepsiyona bağlı olarak da gelişebilen obstrüksiyon en sık görülen semptomlardır.

Hiç yorum yok: