23 Ağustos 2008 Cumartesi

TÜMÖRLER

MALİGN TÜMÖRLER

Primer

Genellikle semptomatik olan veya çok uzun süreler çok hafif semptomlar veren ade-nokanser, genellikle proksimal jejunumda yerleşir. Operasyon sırasında vakaların %80'inde metastazlar gelişmiştir. Mümkün olduğu zaman mezosuyla birlikte segmenter barsak rezeksiyonu yapılır. Fakat superior mezente-rik artere yakın metastazlar girişimi zorlaştırır. Barsak rezeksiyonu yapılan hastalarda yaşam oranı %25'dir.

İleumdan kaynaklanan primer malign len-foma, submukozayı diffüz olarak infiltre ederek uzun ve sert bir segment oluşturabilir. Bazı hastalar etyolojisi bilinmeyen ateşle başvururlar; vakaların üçte birinde ise malab-sorbsiyon sendromu görülür. Lenfomada Sprue-benzeri villöz atrofi sıklıkla görülür, fakat tedavi geniş segmental rezeksiyondur. Hastalığın evresini saptamak ve daha sonraki tedaviyi plânlamak için splenektomi, karaciğer biopsisi ve retroperitoneal lenf bezi biop-sisi tavsiye edilir.

İnce barsak leiomyosarkomu, santral olarak ülserasyon ve kanama eğilimi gösterir. Diğer primer malign tümör tipleri nadirdir.

Hiç yorum yok: